Като любителка на породата и наскоро придобила титлата на горд собственик на бебе немска овчарка, реших да запиша кученцето си за изложба CACIB - гр. Русе.
Изпратих необходимите документ + такси към БРФК и след 2седмично мълчание ги попитах за потвърждение.
Отговорът беше следният:
Извинявам се за закъснелия отговор.
За съжаление кучето Ви не може да участва в нашите изложби поради няколко причини:
1. Вие не сте член на клуба за немска овчарка към БРФК
2. Родословието на кученцето не може да бъде признато от БРФК.
Поздрав:
Михаела Денчева
БРФК Секретариат
Съответно моето запитване беше:
Здравейте,
Това не е ли Международна изложба? Как така родословието не може да
бъде признато? Нима всички участници било то и чуждестранни, са ваши
членове?
Отговор от БРФК:
Чуждестранните участници са членове на чуждестранни клубове, които са членове на федерации, които са членове на FCI. Международната изложба се провежда под егидата и с разрешението на FCI.
Има правилници, които може би трябва да прочетете преди да задавате такива въпроси.
Поздрав:
Михаела
- Показване на цитирания текст -
--
BRFC Secretariat
fax. + 359 2 4224134
http://www.brfk.org
address:
99, Bulgarska morava str., office 1
1303 Sofia, Bulgaria
Отново извадих родословието - да определено има емблема на FCI, обадих се до ОНОК за потвърждение, че са членове на FCI - положителен резултат.
Последва разговор по телефона с въпросната госпожа от БРФК, която продължаваше да твърди, че кученцето няма право да се явява на изложба и няма да бъде допусната до такава.
Създалата се ситуация ми се стори твърде нелепа.
Потърсих телефоните на FCI Белгия и им звъннах на тях. Помолиха ме да им пратя писмено обяснение + сканирано копие на родословието.
Очаквам отговор...
Въпросът ми е:
1. Имаме ли право на участие или не?

2. Какъв е начинът стопаните на немски овчарки да могат да водят любимците си на изложби по техен избор?
Нима единственият начин да имаш подобен любимец е закупувайки го от друга държава, тъй като родословието ще бъде издадено от клуб, който никоя българска/и клуб/федерация няма да оспори?