Малка корекция:
Кучето и вълка са различни биологически видове и това се наложи като тенденция в науката някъде от 80-те 90-те години на миналия век.
Първоначално домашното куче бе класифицирано като Canis lupus familiaris. Със започване на ДНК анализите в науката се наложи мнението, че е некоректно това название и домашното куче бе наречено Canis familiaris.
Всеобщото мнение е, че преди около 130 000 до 140 000 години при вида Вълк (Canis lupus) настъпва дивергенция или казано по друг начин – „отцепване” на кучето от вълка.
Моето лично мнение е, че биологическата дивергенция настъпва на по-ранен етап от биологически вид, който е общ за вълка и кучето. Тезата си съм защитил на конгрес по антрозоология в Англия. Не е приета като официална, но не е и отхвърлена.
За другите работни породи и мелезите на НОК с тях
There is no greater satisfaction than to get everything you started !
Няма по-голямо удовлетворение от това, да постигнеш всичко, към което си се стремил! |
|
Цитат |
Според генетичните изследвания на англичани и на унгарци, с които аз разполагам, генетически, вълка и кучето са 99,8% еднакви, макар и да вървят по различни еволюционни пътеки. След хиляди години, може би стотици дори, може би ще станат различни биологични видове, но към момента, генетичните изследвания показват именно това: 99,8%
Да има разлика от 0,2%, но достатъчна ли е тя, да бъдат класифицирани в различни биологични видове? Според някои автори, да, а според други не. Какви са фактите: 1) Вълка и кучето вървят по коренно различни еволюционни пътеки; 2) Генетически вълка и кучето се различават 0,2% - разлика има и тук за мен възниква въпроса, достатъчна ли е тя, за да бъдат причислени към различни биологични видове? Това аз не мога да кажа. 3) Кръстосвайки ги по между си, вълка и кучето дават плодовито потомство и генетически са 99,8% еднакви; За мен изводите какви са? Макар и все още един и същи вид, вълка и кучето са тръгнали по ралични пътища на своето развитие и най - вероятно, в далечното бъдеще, ще се разделят в два различни биологични вида. http://www.working-dog.eu/dogs-details/ ... 20Me%20CS/
http://www.max-eng.com/frameset_bg.htm "Старанието в работата е единственият критерий за красота" - Max von Stephanitz |
|
Цитат |
Г-н Атанасов, сам казахте, че човека от когото сте взели хибрида е отглеждал свине, от което съдя, че не се е занимавал с обучение на кучета, а е използвал неговите инстикти.И следва въпрос...Как този човек е стигнал до извода, че този индивид не подлежи на обучение? Другото важно нещо, че този човек го е взел за пазач и е използвал тези му качества...И за да го пребият крадците, явно е имало защо и сигурно го е бил вързал със синджир.Затова е било и в такова състояние когато вие сте го взели. Това, че въпросното животно е избягало от д-р Чакъров, може да има и други причини.Такива случаи има и с породисти кучета и те никак не са малко.
Тук съм напълно съгласен с вас, но аз не говоря за породообразуване...Затова и дадох пример с чешкото развъждане НОК, които между другото ги наричат още и вълкошери.
Г-н Атанасов, сигурен съм, че Петър няма никакви намерения за създаване на нова порода, а подобряване на ловните качества на гледаната от него ЗСЛ. Доколкото знам преди години в Русия са направили този експеримент(вливане на кръв от вълк) и резултатите са доста добри.Колко и как са вливали вълча кръв не съм запознат.
Уважавам мнението ви, но дайте и да не отричаме постигнатите резултати от опресняването на кръвта на НОК с вълча такава. Както сам казахте, има доста подръжници на кръвта от z Pohranicni straze...Сигурно има защо... "Направете го заради мен:погрижете се за това,моята овчарка да остане работно куче,така както аз правех през целият си живот в името на тази цел" Max von Stephanitz
1864-1936 http://www.working-dog.eu/dogs-details/518838/..CS/ |
|
Цитат |
Още започвайки да пиша казах, че историите просто ги разказвам без да се впускам в анализи.
Човека от когото бях взел кръстоската НОК х Вълк, бе много далеч както от кучетата, така и от свиневъдството. Дали му това куче и той го вързал при свинете (които бяха на края на града в едни полусрутени помещения в непосредствена близост до квартала на циганите). Да, кръстоската се отглеждаше вързана със синджир. Относно бягството му от моя приятел д-р Чакъров също може да има много и различни обяснения. Не мога да ги направя, защото не съм бил свидетел на ситуацията, нито и на начина на отглеждане, откакто кучето бе вече при доктора. А и знанията ми тогва бяха на много по-ниско ниво от сега. Названието вълкошери е за специфичен вид окраска при НОК, която наподобява тази на вълка. Не всички НОК чешко развъждане са „вълкошери”. Възможно е г-н Петров да е постигнал някакви удовлетворяващи го резултати. Опитите в СССР се провеждаха основно от семейство Войлочникови. Първоначално бяха много вдъхновени. (имам книгата им, а освен нея съм изчел и може би всичките им публикации по въпроса) Впоследствие констатацията им бе, че вълка не може да се използва за подобряване на кръвта при ловните кучета. Опити с кръстоски на лайки и вълци прави преди години Райчо Гънчев в България. Също бе много вдъхновен, но после разбра, че резултатите са моментни. Не искам някой да се чувства обиден от думите ми, но е безсмислено, лишено от логика, днес – в 21 век да подобряваме кръвта на която и да е порода кучета с вълча кръв. От 2002 година работя по проекти, свързани основно с поведението на кучетата. Абсолютно всички световни светила в областта са категорични: кучето е куче, вълка е вълк и е груба грешка да се търсят преки (наблягам – преки, а не косвени) прилики между тези два, различни биологически вида. There is no greater satisfaction than to get everything you started !
Няма по-голямо удовлетворение от това, да постигнеш всичко, към което си се стремил! |
|
Цитат |
|
|
Цитат |
Г-н Атанасов, тази окраска на НОК наподобяваща вълка няма как да дойде от нищото... Не знам дали сте чели книгата на Horowitz-"Аlzаtiаn wolf-dog" и
Няма за какво да се чуствам обиден.Всеки си има мнение по въпроса.Аз не съм тръгнал да подобрявам, а просто констатирам. "Направете го заради мен:погрижете се за това,моята овчарка да остане работно куче,така както аз правех през целият си живот в името на тази цел" Max von Stephanitz
|
Цитат |
Аз не съм казал, че окраската волкошери не е от вълка. Аз казах, че определен тип НОК в Чехия се наричат така, а не по принцип всички НОК в Чехия. Да, чел съм книгата. Епохалния труд на Щефаниц също съм чел и го притежавам. Дори миналата година подарих един екземпляр (книгата е в три тома) на един овчаркаджия, но от другата организация. There is no greater satisfaction than to get everything you started !
|
Цитат |
Извинявам се, не съм ви разбрал правилно. "Направете го заради мен:погрижете се за това,моята овчарка да остане работно куче,така както аз правех през целият си живот в името на тази цел" Max von Stephanitz
|
Цитат |
абе хора незнам за вас ама една даскалка от даскало ми вика че има кръстоска между НОК и лабрадор. важможна ли е тая работа и ви питам кво куче ще стане злобарче или глезено .последното зависи и от човека
|
|
Цитат |
Лигаво разглезен злобар ще е
|
|
Цитат |
Назад към ЗА ДРУГИТЕ РАБОТНИ ПОРОДИ И КРЪСТОСКИ С НОК